Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een reddingsvest en een zwemvest? Dat is een goede vraag. Wij leggen je het verschil graag uit. Bovendien vertellen we je graag waar je op moet letten bij de aanschaf van een zwemvest of reddingsvest.

Een zwemvest kan gezien worden als een drijfhulpmiddel. Het helpt je om te drijven, maar het is niet gemaakt om je te redden. Je moet hierbij dus wel kunnen zwemmen. Je moet er zelf voor zorgen dat je je hoofd boven water houdt. Zwemvesten worden vooral gebruikt bij watersporten, zoals kajakken of suppen. Het drijfvermogen van een zwemvest is 50N.

Een reddingsvest is echt gemaakt om je te redden. Een reddingsvest zorgt er namelijk voor dat een (bewusteloos) persoon op zijn rug gedraaid wordt. Hierdoor blijven de luchtwegen vrij van water. Reddingsvesten zijn er in drie klassen: 100N, 150N en 275N. De reddingsvesten van 100N en 150N zijn vaststof reddingsvesten; de reddingsvesten van 150N of meer zijn automatische reddingsvesten. De vaststof reddingsvesten hebben (bijna) altijd een fluoriserende oranje kleur. De automatische reddingsvest vindt je in neutrale en felle kleuren. Wanneer het reddingsvest opblaast krijgt het ook een fluoriserende oranje kleur. Het is belangrijk om je automatische reddingsvest (twee)jaarlijks te laten controleren. Zo ben je er zeker van dat je reddingsvest nog naar behoren werkt. Bekijk hier alle reddingsvesten.

Zwemvest / drijfhulpmiddel - 50N

Een zwemvest wordt ook wel een drijfhulpmiddel genoemd. Deze is alleen geschikt voor mensen die kunnen zwemmen. Zorg ervoor dat je een zwemvest alleen draagt wanneer je je op binnenlandse wateren of beschut water bevindt, waar hulp snel aanwezig kan zijn. Ook moet je geen zware kleding dragen. Een zwemvest is eigenlijk alleen geschikt wanneer er veel bewegingsvrijheid vereist is, zoals tijdens het kajakken of suppen. Je moet er zelf voor zorgen dat je op je rug draait en je hoofd boven water houdt wanneer je een zwemvest draagt.

Reddingsvest - 100N

Een vaststof reddingsvest van 100N is geschikt voor baby's vanaf een paar maanden tot en met volwassenen. Een reddingsvest van 100N draag je op binnenlandse wateren of beschut water met normale weeromstandigheden en lichte kleding. Een reddingsvest zorgt voor goede bescherming voor zwemmers en niet-zwemmers. Het reddingsvest zorgt er namelijk voor dat een (bewusteloos) persoon op de rug gedraaid wordt, zodat de luchtwegen vrij blijven van water.

Reddingsvest - 150N

Een automatisch reddingsvest van 150N is geschikt voor kinderen tot en met volwassenen. Een reddingsvest van 150N draag je bij open- en kustwateren met zware weeromstandigheden en lichte regenkleding. Een reddingsvest van 150N heeft meer drijfvermogen dan een reddingsvest van 100N. Een reddingsvest zorgt voor goede bescherming voor zwemmers en niet-zwemmers. Zoals eerder aangegeven zorgt een reddingsvest er namelijk voor dat een (bewusteloos) persoon op de rug gedraaid wordt, waardoor de luchtwegen vrij blijven van water.

Reddingsvest - 275N

Een automatisch reddingsvest van 275N is enkel geschikt voor volwassenen. Een reddingsvest van 275N draag je op en aan zee tijdens zware weersomstandigheden en bij het dragen van zware, waterdichte kleding (in combinatie met (zeil)laarzen). Deze reddingsvesten worden vaak gebruikt bij professionele beroepsvaart. Het reddingsvest is onder vrijwel alle omstandigheden volkomen veilig bij bewusteloosheid. Ook dit reddingsvest zorgt ervoor dat een (bewusteloos) persoon op de rug gedraaid wordt en dat de luchtwegen vrij blijven van water.

Eventuele accessoires

Voor extra veiligheid tijdens het varen is het aanbevolen een sprayhood aan te schaffen. Een sprayhood is een soort kap over je hoofd, die je kan bevestigen aan je reddingsvest. Dit verhoogt de kans op overleving. Je koelt dan minder snel af en het zorgt ervoor dat je geen water in je gezicht krijgt. Hierdoor wordt de kans op verdrinking nog veel kleiner. Bij verschillende reddingsvesten zit er al een standaard sprayhood bij. Verder is het slim om een (reddingsvest)lampje te bevestigen aan je reddingsvest. Wanneer een persoon dan te water raakt, bijvoorbeeld in het donker, kun je diegene gemakkelijk(er) terugvinden. Deze lampjes activeren (vaak) automatisch, zijn zeer fel en hebben een lange batterijduur.

De belangrijke gebruiksaanwijzing van reddingsvesten

Let op, een reddingsvest werkt alleen goed als je:

  • de juiste categorie en het juiste model draagt (doe dit naar gebruik);
  • de juiste maat draagt, die past bij je gewicht;
  • het reddingsvest volgens de instructies aantrekt, draagt en onderhoudt;
  • het reddingsvest boven je kleding en niet onder je kleding draagt;
  • het reddingsvest draagt wanneer je te water kan raken;
  • de werking van het reddingsvest vantevoren uittest en controleert;
  • je kind leert hoe je moet drijven, dan wel draaien in het reddingsvest.